Vorige      

LAUWERSOOG

Zoals vele zeehavens heeft ook Lauwersoog een aparte binnenhaven en een buitenhaven.


Binnenhaven
De binnenhaven is een grote jachthaven (marina) waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Uiteraard elektra (€2!) en water op de steigers maar ook ruim sanitair met een wasserette. Diesel is eveneens verkrijgbaar. Het liggeld bedraagt €1/m. De havenmeester is vriendelijk en tot 17.00 uur bereikbaar op 0519-349040. De actieve watersportvereniging Lauwerszee resideert in de jachthaven en er is een clubhuis.

Buitenhaven
De buitenhaven is van oudsher bedoeld voor de vele vissersschepen maar sinds voorjaar 2010 is er in de buitenhaven een aparte passantenhaven aangelegd. Collega toervaarder Hans Thijsse heeft deze haven bezocht en aan zijn beschrijving valt weinig toe te voegen:


In Lauwersoog is sinds heel kort een passantenhaven in de buitenhaven (in mei officieel geopend). Als je uit de sluis komt ga je scherp SB uit en je vaart er zo binnen. Zeer geschikt om (bijvoorbeeld) naar Schiermonnikoog te vertrekken als je wegens het tij erg vroeg weg moet! Het is een splinternieuwe Waddenhaven met prachtige drijvende stijgers en zestig boxen. De grotere boxen liggen achterin de haven. Stroom en water is overvloedig op de steigers aanwezig en er is ook een vuilwater-aftappunt. Met al dat moois heeft het ook een typisch "Waddenhaventarief": €1.75 per meter.
Pas op: als je vanaf de steiger de wal op gaat, druk je op een knop om het hek open te doen en je kan pas weer naar je schip terug nadat je een plastic ‘jachthavenkaart’ hebt gekocht bij de liggeldautomaat. Hiervoor heb je je pinpas nodig want het is een automaat, er komen geen mensen aan te pas. Boven de liggeldautomaat is een havenkantoor waar (naar ik vermoed) wel iemand is om je naar je betaalmiddelen aan boord terug te helpen als dat nodig zou zijn!
Op de jachthavenkaart zet je ook een tegoed (minimum 5 Euro), waar je dan stroom (duur, €0,50/kWh) en water (€0.50/100l) op de steiger kan afnemen. De kaart geeft ook toegang tot de zeer schone sanitaire voorzieningen (voor de douche moet weer betaald worden met ‘de kaart’). Allemaal wat onpersoonlijk en niet goedkoop, maar het is prima voor elkaar.

Vrij liggen
Wilt u liever vrij liggen dan kan dit ook. Aan de zuidkant van Lauwersoog bevindt zich een zeer groot recreatiecentrum aan het Nieuwe Robbengat. Daar ligt o.a. de bekende ligplaats "boos wijf"; een fraaie lange kade met daarachter een kom met zwemstrand. Het kan hier echter wel eens druk zijn. Een stuk rustiger ligt u dan aan de overkant van het Nieuwe Robbengat waar een grote T-steiger is met ruimte voor tientallen boten.


BOODSCHAPPEN

Als plaats stelt Lauwersoog niets voor, winkels zijn er dan ook niet. Wel is er een supermarkt tussen de jachthaven (binnenhaven) en de buitenhaven. Ook op het recreatiecentrum is een supermarktje gevestigd.


UIT ETEN

Zowel bij de sluis als bij de jachthaven is een restaurant gevestigd. Ook leuk is het restaurantje bij de historische haven, een klein stukje zuid van de jachthaven.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

Rondstruinen langs de sluis met uitzicht op de Waddenzee en de grote vissersvloot, prachtig. Vooral als het een beetje waait! Veel meer is er niet te doen in Lauwersoog maar dat hoeft dan ook niet.
www.ligplaatsinfo.nl